Punts d'interès de busseig al Garraf

  • Inici
  • /
  • Punts d'interès

Costa del Garraf

informació técnica immersió Costa del Garraf


Amb el nom de Costa del Garraf és coneix el tram de litoral que va des de la població de Sitges fins a la riera o rambla de Vallbona. La costa és espectacular i fotogènica, amb bonics penya-segats que donen pas al massís càrstic del Garraf, que arriba a una alçada de 600m; es tracte de roques del Secundari mitjà i superior (Juràssic i Cretaci) permeables, sobre estrats amb una lleugera inclinació des de el W i SW. També és molt coneguda la carretera plena de corbes, que segueix el litoral comunicant les poblacions de Castelldefels i Sitges. Tota aquesta costa es mostra inaccessible des del mar, excepte per alguna petita platja i els ports de Vallcarca i Garraf.
A mig camí entre Vallcarca i la platja d'Aigüadolç (Sitges), darrera una punta elevada s'obre una petita platja estreta, amb poca profunditat i coberta de còdols i formigó dels fonaments de la via del tren i cobreixen el fons de sorra; és possible arribar a aquesta part des de la carretera baixant per uns camins força drets.
Tant la platja com la punta de roca són visitats pels pescadors de canya i per apneistes. Més endavant, la costa forma racons amb noms tan suggerents com la Cova del Congre.
Des del mar, la caleta de Vallcarca és coneix per dos grans blocs de pedra blancs, pel fum de les xemeneies de les fàbriques de ciment i per l'Ermita de Trinitat, que s'observa sobre un petit cim.

informació técnica immersió El Brut al Garraf

Es tracta d'una gran franja de posidònies que es prolonga paral·lelament amb la línia de la costa, des de Sitges fins a Vilanova i la Geltrú, entre uns 14 i 20m de profunditat.
Antigament era molt ampla, però durant molt de temps va rebre un impacte de la pesca d'arrossegament i els seus efectes es van deixar veure de forma considerable.
No obstant això, des de fa alguns anys està prohibida la pesca d'arrossegament en tot El Brut, de tal manera que comença notar-se els resultats de la recuperació.

La barrera de posidònia forma un important ecosistema que alberga gran quantitat de vida, tant invertebrada com vertebrada. Al voltant de les posidònies es veuen amples extensions de sorra, de manera que la posidònia actua proporcionant refugi.
També convé estar molt atent a la vida que prolifera al costat de les formacions de roques de El Brut.

En general, al llarg de tota la immersió el bussejador descobrirà, molls, mabres, peixos agulla, escórpores de diferents espècies i potser algun cavallet de mar. Quan s'accedeix de nit en aquest lloc, es poden veure les evolucions de Congres i Morenes que passejant a la cerca de menjar. L'extensa franja de posidònia dóna pas a un replà de sorra d'uns 21m que també proporcionen interessants trobades, doncs està habitada per una gran representació de fauna de fons de sorra.

informació técnica immersió Pa Rossat al Garraf


Es tracta d'un petit conjunt de roques que destaquen pel fons de sorra, aproximadament es troba davant de l'Hotel Terramar de Sitges. El llit de sorra es troba a uns 12 m de profunditat, i la part alta de la pedra arriba als 9m. El paisatge submarí està representat per grans blocs de roca separats que creen nombrosos forats i microambients.
Les gorgònies envolten la superfície de la roca, mentre als forats i esquerdes són aprofitats per nombrosos peixos, entre els quals destaquen les morenes i els congres. El bussejador també podrà veure bancs de peixos, tres cues, petits meros, pops, crancs, petites llagostes i algun llamàntol. Aquesta inesperada abundància de vida s'explica perquè es tracta de les úniques roques en una àrea bastant gran, d'aquesta manera forma l'únic refugi per aquesta fauna.
El lloc resulta força adequat pel busseig nocturn, ja que les quotes són molt moderades i és difícil perdre's en estar rodejats de sorra, el qualsevol cas, serà necessari portar la brúixola i avisar a les autoritats per evitar mal entesos.

informació técnica immersió Roca del Mas del Escarre o Barra de 14 al Garraf


En tot aquest sector el fons és molt variable, el que limita les possibilitats a les embarcacions petites. El vent més freqüent de la zona és el Garví (SW) durant el dia, encara que el mar calmat és molt comú.
Davant del litoral que s'extent entre les poblacions de Vilanova i la Geltrú y Cubelles, destaca una barra de roca d'uns 100m de longitud, que s'allarga paral·lelament a la línia de la costa a 1milla de la costa i a 2 milles del port de Vilanova. També anomenada La Barra 14 per la seva profunditat.
Sobre un fons de sorra entre els 14 i 15 metres, la roca s'alça només 1m arribant als 13,5m de profunditat en els punts més profunds.
La superfície de roca té poca vegetació i no està tant foradada com altres punts, així que cada forat està ocupat, fins i tot compartit per llagostes, morenes i congres, algunes gorgònies i crancs ermitans, és un lloc ideal per als fotògrafs submarins.

informació técnica immersió al Montañazo al Garraf

La immersió consisteix en la visita a una elevació del fons, al sud de Vilanova i la Geltrú, a unes 3 milles de terra, en la qual el llit marí puja fins als 15 o 18m, des de fons pròxims que es troben als 24m.
El passeig submarí resulta fàcil i permet contemplar la típica fauna d'aquest tipus de fons, que s'agafa a la roca i sap aprofitar-se de cada esquerda o forat: Congres, morenes i un llarg etcètera d'espècies marines estan presents durant el recorregut.

En les cartes nàutiques, la situació precisa es marca a uns 4800m a 154º del far del port de Vilanova i la Geltrú, en les següents coordenades: N41º 10,1' i E 01º 45,3'.

informació técnica immersió Els Abets al Garraf


Davant de la central tèrmica de Cubelles, a una profunditat entre els 9 i els 12m, es troba un grup de roques conegudes com els Albets. Aquest sector del litoral fàcilment identificable per la gran xemeneia es converteix en una bona referència.
Les característiques del paisatge submarí aquí són similars a les de la immersió al Pa Rossat, tot i que als Albets hi ha menys concentració de vida. Els conjunts de roca estan separats, deixant pasadissos que són ocupats per les posidònies, les esponges tapisan la superfície de les pedres, on hi podem trobar peixos agulla, si fem una observació tranquila podrem veure també congres i morenes que s'amagen als forats.La cavitat s'obre per una gran portalada d'uns 36 m de llarg. A la seva meitat O trobem dues petites galeries: la superior, que remunta 5 m i la inferior, de 10 m de recorregut i amb el terra ocupat per sorres.

La meitat inferior és la més espectacular, amb 10 m d'alçada i 10 d'amplada, per la que penetra el mar dins de la cavitat. Hi accedim a l'interior per l'extrem O, baixant fàcilment en diagonal per una inclinada rampa que dóna al mar. El final de la rampa és el punt de màxima penetració del mar.

En trobem al inici d'una sala d'uns 4 m d'alçada mitja i 16 m de llargada amb el terra ocupat per grans blocs. De la sala surt un estret conducte ascendent de 7 m de recorregut en sentit ascendent amb un bloc encaixat entre les seves parets. En temps de mala mar és perillós apropar-se a l'aigua i durant les fortes tempestes l'aigua arriba a envair tota la sala, com ho testifiques les restes deixades pel mar.